Η ιστορία της μουσικής

Κάθε Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα ταξιδεύουμε στην Ιστορία.

Κάθε μας  εκπομπή κι ένα διαφορετικό ταξίδι. Πηγαίνουμε τη χρονομηχανή μας πολύ-πολύ πίσω, στα προϊστορικά χρόνια και μελετούμε τις πρώτες μουσικές που ακούστηκαν, τους πρώτους ρυθμούς, τα μουσικά συστήματα, τη μουσική διδασκαλία. Η εκπομπή μας θα παρουσιάσει τη γέννηση της Μουσικής από τα πρώτα μουσικά όργανα (αυλός, λύρα, φόρμιγγα κ.ά.) και θα καταλήξει στο σήμερα.

Στον ελλαδικό χώρο αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα υψηλός μουσικός πολιτισμός που αποτέλεσε τη βάση για πολλούς άλλους μεταγενέστερους πολιτισμούς. Ο Πλάτων στην Πολιτεία αναφέρει: «Ό,τι είναι για το σώμα η γυμναστική, είναι για την ψυχή η Μουσική».

Η Μουσική σαν μέσο έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής αποτυπώνει όχι μόνο τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά έχει και κοινωνικο-ηθικοπλαστικό περιεχόμενο: αποκαλύπτει τη σκέψη και τους προβληματισμούς της κοινωνίας και περνάει μηνύματα.

Τι μουσική άκουγαν οι αρχαίοι Έλληνες και τι μουσικά όργανα έπαιζαν; Πώς διαμορφώθηκε η Μουσική στο Βυζάντιο και ποιοι ήταν οι λόγοι της εξέλιξής της; Στα επαναστατικά χρόνια είχαν τα ίδια ακούσματα και πώς εξελίχθηκε η Μουσική μέχρι σήμερα; Όταν η κοινωνία μεταβάλλεται παράλληλα με τα πολιτικο-ιστορικά γεγονότα, πώς αυτό επιδρά στη Μουσική των ανθρώπων;

Όλα αυτά και πολλά άλλα, θα απαντηθούν μέσα από την εκπομπή μας.

Σας περιμένουμε για ακρόαση!

Επιμέλεια-Παραγωγή

Αναστασία Χατζοπούλου

Κάθε


Αρχείο εκπομπών

Leave a comment